Top 100 TNPSC Repeated Questions and Answers in Library Science
1. Who is known as the Father of Library Science?
A) Melvil Dewey
B) S. R. Ranganathan
C) Charles Cutter
D) Paul Otlet
Answer: B) S. R. Ranganathan
2. In which year were the Five Laws of Library Science propounded?
A) 1928
B) 1930
C) 1931
D) 1933
Answer: C) 1931
3. Which is the First Law of Library Science?
A) Every Reader His Book
B) Save the Time of the Reader
C) Books are for Use
D) Library is a Growing Organism
Answer: C) Books are for Use
4. PMEST stands for
A) Personality, Matter, Energy, Space, Time
B) Person, Method, Energy, Space, Time
C) Personality, Material, Event, Space, Time
D) Person, Matter, Event, Space, Time
Answer: A) Personality, Matter, Energy, Space, Time
5. Colon Classification was developed by
A) Melvil Dewey
B) Charles Cutter
C) S. R. Ranganathan
D) Paul Otlet
Answer: C) S. R. Ranganathan
6. The first edition of Colon Classification was published in
A) 1931
B) 1932
C) 1933
D) 1934
Answer: C) 1933
7. Dewey Decimal Classification was first published in
A) 1874
B) 1875
C) 1876
D) 1878
Answer: C) 1876
8. Dewey Decimal Classification was developed by
A) Charles Cutter
B) Melvil Dewey
C) Paul Otlet
D) Kaiser
Answer: B) Melvil Dewey
9. Library Science in DDC is represented by
A) 010
B) 020
C) 030
D) 040
Answer: B) 020
10. Universal Decimal Classification was developed by
A) Melvil Dewey
B) S. R. Ranganathan
C) Paul Otlet and Henri La Fontaine
D) Charles Cutter
Answer: C) Paul Otlet and Henri La Fontaine
11. Which notation is used in DDC?
A) Mixed Notation
B) Pure Notation
C) Alphabetical Notation
D) Roman Notation
Answer: B) Pure Notation
12. Which notation is used in UDC?
A) Pure Notation
B) Decimal Notation
C) Mixed Notation
D) Alphabetical Notation
Answer: C) Mixed Notation
13. CCC was developed by
A) Charles Cutter
B) Melvil Dewey
C) S. R. Ranganathan
D) Panizzi
Answer: C) S. R. Ranganathan
14. Classified Catalogue Code was published in
A) 1933
B) 1934
C) 1935
D) 1936
Answer: B) 1934
15. AACR stands for
A) American Association Cataloguing Rules
B) Anglo-American Cataloguing Rules
C) Anglo-American Classification Rules
D) Association of Cataloguing Rules
Answer: B) Anglo-American Cataloguing Rules
16. AACR-II was published in
A) 1967
B) 1972
C) 1978
D) 1988
Answer: C) 1978
17. OPAC stands for
A) Open Public Access Catalogue
B) Online Public Access Catalogue
C) Online Printed Access Catalogue
D) Open Printed Access Catalogue
Answer: B) Online Public Access Catalogue
18. MARC stands for
A) Machine Readable Cataloguing
B) Modern Readable Catalogue
C) Machine Record Catalogue
D) Modern Access Record Code
Answer: A) Machine Readable Cataloguing
19. MARC was developed by
A) UNESCO
B) IFLA
C) Library of Congress
D) INFLIBNET
Answer: C) Library of Congress
20. FRBR stands for
A) Functional Requirements for Bibliographic Records
B) Formal Requirements for Bibliographic Records
C) Functional Records for Bibliographic Retrieval
D) Formal Records for Books and References
Answer: A) Functional Requirements for Bibliographic Records
21. Which of the following is a FRBR entity?
A) Volume
B) Chapter
C) Manifestation
D) Index
Answer: C) Manifestation
22. RDA stands for
A) Record Description and Access
B) Resource Description and Access
C) Resource Data Access
D) Retrieval Description and Access
Answer: B) Resource Description and Access
23. Chain Indexing was developed by
A) Kaiser
B) Cutter
C) Ranganathan
D) Dewey
Answer: C) Ranganathan
24. Who developed SDI?
A) Eugene Garfield
B) Hans Peter Luhn
C) Paul Otlet
D) Bradford
Answer: B) Hans Peter Luhn
25. SDI stands for
A) Selective Dissemination of Information
B) Scientific Dissemination of Information
C) Systematic Distribution of Information
D) Selective Distribution of Indexes
Answer: A) Selective Dissemination of Information
26. CAS stands for
A) Current Access Service
B) Current Awareness Service
C) Current Article Service
D) Central Awareness Service
Answer: B) Current Awareness Service
27. CAS is mainly intended to provide
A) Old Information
B) Classified Information
C) Current Information
D) Statistical Information
Answer: C) Current Information
28. Which service is personalized?
A) CAS
B) SDI
C) Reference Service
D) Referral Service
Answer: B) SDI
29. Which service is meant for all users?
A) SDI
B) Translation Service
C) CAS
D) Referral Service
Answer: C) CAS
30. Reference Service is known as
A) Heart of Library Service
B) Technical Service
C) Acquisition Service
D) Storage Service
Answer: A) Heart of Library Service
31. DDS stands for
A) Data Distribution Service
B) Document Delivery Service
C) Digital Delivery Service
D) Document Database Service
Answer: B) Document Delivery Service
32. ILL stands for
A) International Library Link
B) Inter Library Loan
C) Internal Library Loan
D) Interlinked Library Loan
Answer: B) Inter Library Loan
33. Translation Service helps overcome
A) Cost Barrier
B) Distance Barrier
C) Language Barrier
D) Technology Barrier
Answer: C) Language Barrier
34. Reprography means
A) Classification
B) Cataloguing
C) Document Reproduction
D) Digitization
Answer: C) Document Reproduction
35. Which of the following is a Primary Source?
A) Encyclopedia
B) Dictionary
C) Patent
D) Bibliography
Answer: C) Patent
36. Which of the following is a Primary Source?
A) Thesis
B) Index
C) Abstract
D) Encyclopedia
Answer: A) Thesis
37. Which of the following is a Secondary Source?
A) Patent
B) Research Article
C) Index
D) Thesis
Answer: C) Index
38. Bibliography is a
A) Primary Source
B) Secondary Source
C) Tertiary Source
D) Non-documentary Source
Answer: B) Secondary Source
39. Abstract is a
A) Primary Source
B) Secondary Source
C) Tertiary Source
D) Documentary Source
Answer: B) Secondary Source
40. Encyclopedia is a
A) Primary Source
B) Secondary Source
C) Tertiary Source
D) Non-book Material
Answer: C) Tertiary Source
41. Dictionary is a
A) Primary Source
B) Secondary Source
C) Tertiary Source
D) Archival Source
Answer: C) Tertiary Source
42. Who is known as the Father of Bibliography?
A) Paul Otlet
B) Conrad Gesner
C) Dewey
D) Cutter
Answer: B) Conrad Gesner
43. Indian National Bibliography is published by
A) INFLIBNET
B) Delhi Public Library
C) National Library, Kolkata
D) RRRLF
Answer: C) National Library, Kolkata
44. Indian National Bibliography was started in
A) 1948
B) 1952
C) 1958
D) 1960
Answer: C) 1958
45. Which Act provides for legal deposit of books in India?
A) Copyright Act, 1957
B) Press Act, 1867
C) Delivery of Books and Newspapers Act, 1954
D) Public Libraries Act
Answer: C) Delivery of Books and Newspapers Act, 1954
46. Connemara Public Library is situated at
A) Madurai
B) Coimbatore
C) Chennai
D) Tiruchirappalli
Answer: C) Chennai
47. Connemara Public Library is a
A) University Library
B) National Depository Library
C) Special Library
D) Research Library
Answer: B) National Depository Library
48. The first Public Library Act in India was enacted in
A) Maharashtra
B) Karnataka
C) Madras Presidency
D) West Bengal
Answer: C) Madras Presidency
49. Tamil Nadu Public Libraries Act was enacted in
A) 1947
B) 1948
C) 1954
D) 1956
Answer: B) 1948
50. RRRLF stands for
A) Raja Ram Library Foundation
B) Raja Rammohun Roy Library Foundation
C) Rural Research and Reading Library Foundation
D) Regional Resource Library Foundation
Answer: B) Raja Rammohun Roy Library Foundation
51. POSDCORB was proposed by
A) Henri Fayol
B) Luther Gulick
C) F.W. Taylor
D) Peter Drucker
Answer: B) Luther Gulick
52. "P" in POSDCORB stands for
A) Publicity
B) Planning
C) Personnel
D) Policy
Answer: B) Planning
53. "O" in POSDCORB stands for
A) Observation
B) Operation
C) Organizing
D) Orientation
Answer: C) Organizing
54. Budget is
A) Annual Report
B) Financial Statement
C) Financial Plan
D) Audit Report
Answer: C) Financial Plan
55. Acquisition section deals with
A) Classification
B) Procurement of Documents
C) Reference Service
D) Circulation
Answer: B) Procurement of Documents
56. Circulation Section is responsible for
A) Classification
B) Cataloguing
C) Issue and Return of Books
D) Binding
Answer: C) Issue and Return of Books
57. Stock Verification means
A) Binding Books
B) Purchasing Books
C) Physical Checking of Collection
D) Cataloguing Books
Answer: C) Physical Checking of Collection
58. Weeding means
A) Binding Books
B) Digitization
C) Removing Obsolete Documents
D) Classification
Answer: C) Removing Obsolete Documents
59. Preservation refers to
A) Replacing Books
B) Protection of Documents
C) Classification
D) Indexing
Answer: B) Protection of Documents
60. Conservation refers to
A) Repair and Restoration of Documents
B) Issue of Books
C) Cataloguing
D) Automation
Answer: A) Repair and Restoration of Documents
61. Who is known as the Father of Computer?
A) Alan Turing
B) Charles Babbage
C) Bill Gates
D) John von Neumann
Answer: B) Charles Babbage
62. CPU stands for
A) Central Process Unit
B) Central Programming Unit
C) Central Processing Unit
D) Computer Processing Unit
Answer: C) Central Processing Unit
63. RAM stands for
A) Read Access Memory
B) Random Access Memory
C) Rapid Access Memory
D) Readable Access Memory
Answer: B) Random Access Memory
64. Which of the following is Primary Memory?
A) Hard Disk
B) CD-ROM
C) RAM
D) DVD
Answer: C) RAM
65. LAN stands for
A) Local Area Network
B) Large Area Network
C) Library Area Network
D) Logical Area Network
Answer: A) Local Area Network
66. WAN stands for
A) Web Area Network
B) Wide Area Network
C) Wireless Area Network
D) World Area Network
Answer: B) Wide Area Network
67. URL stands for
A) Uniform Resource Locator
B) Universal Resource Locator
C) Uniform Retrieval Locator
D) Universal Retrieval Link
Answer: A) Uniform Resource Locator
68. HTML stands for
A) Hyper Text Markup Language
B) High Text Markup Language
C) Hyper Transfer Markup Language
D) Hyper Text Managing Language
Answer: A) Hyper Text Markup Language
69. RFID stands for
A) Radio Frequency Identification
B) Rapid Frequency Identification
C) Radio File Identification
D) Resource Frequency Identification
Answer: A) Radio Frequency Identification
70. Barcode technology is mainly used for
A) Classification
B) Security and Identification
C) Cataloguing
D) Reference Service
Answer: B) Security and Identification
71. Library Automation means
A) Digitization Only
B) Computerization of Library Operations
C) Preservation
D) Classification
Answer: B) Computerization of Library Operations
72. DSpace is
A) Classification Scheme
B) Digital Repository Software
C) Cataloguing Code
D) Database Language
Answer: B) Digital Repository Software
73. Greenstone is
A) Library Management Software
B) Digital Library Software
C) Database Software
D) Networking Software
Answer: B) Digital Library Software
74. Dublin Core consists of
A) 10 Elements
B) 12 Elements
C) 15 Elements
D) 20 Elements
Answer: C) 15 Elements
75. Metadata means
A) Data Collection
B) Data about Data
C) Data Storage
D) Data Transfer
Answer: B) Data about Data
76. Shodhganga is maintained by
A) DELNET
B) UGC
C) INFLIBNET Centre
D) NISCAIR
Answer: C) INFLIBNET Centre
77. Shodhganga is a repository of
A) Journals
B) Patents
C) Theses and Dissertations
D) Newspapers
Answer: C) Theses and Dissertations
78. Shodhgangotri contains
A) Published Articles
B) Research Proposals/Synopsis
C) Patents
D) Conference Proceedings
Answer: B) Research Proposals/Synopsis
79. INFLIBNET stands for
A) Indian Library Network
B) Information and Library Network Centre
C) International Library Network
D) Information Library National Network
Answer: B) Information and Library Network Centre
80. INFLIBNET Centre is located at
A) Chennai
B) Bengaluru
C) Gandhinagar
D) Kolkata
Answer: C) Gandhinagar
81. DELNET stands for
A) Delhi Library Network
B) Developing Library Network
C) Digital Library Network
D) Development Library Net
Answer: B) Developing Library Network
82. DELNET headquarters is located at
A) Chennai
B) New Delhi
C) Mumbai
D) Hyderabad
Answer: B) New Delhi
83. Bibliometrics is the study of
A) Library Buildings
B) Quantitative Analysis of Literature
C) Classification
D) Cataloguing
Answer: B) Quantitative Analysis of Literature
84. Lotka's Law is related to
A) Journal Scattering
B) Word Frequency
C) Author Productivity
D) Citation Impact
Answer: C) Author Productivity
85. Bradford's Law is related to
A) Author Productivity
B) Scattering of Journals
C) Web Links
D) Citation Count
Answer: B) Scattering of Journals
86. Zipf's Law is related to
A) Author Productivity
B) Journal Use
C) Word Frequency
D) Citation Analysis
Answer: C) Word Frequency
87. Scientometrics deals with
A) Scientific Literature
B) Newspapers
C) Library Buildings
D) Archives
Answer: A) Scientific Literature
88. Webometrics deals with
A) Books
B) Journals
C) Web Resources
D) Theses
Answer: C) Web Resources
89. h-index was proposed by
A) Eugene Garfield
B) S. R. Ranganathan
C) Jorge E. Hirsch
D) Bradford
Answer: C) Jorge E. Hirsch
90. Impact Factor was developed by
A) Bradford
B) Lotka
C) Eugene Garfield
D) Hirsch
Answer: C) Eugene Garfield
91. UNESCO stands for
A) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
B) United Nations Education and Culture Organization
C) Universal Scientific Educational Organization
D) United Nations Scientific Council
Answer: A) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
92. IFLA stands for
A) International Federation of Library Associations and Institutions
B) Indian Federation of Library Associations
C) International Forum for Library Associations
D) Information Federation of Library Associations
Answer: A) International Federation of Library Associations and Institutions
93. ALA stands for
A) American Library Association
B) Asian Library Association
C) Australian Library Association
D) Academic Library Association
Answer: A) American Library Association
94. ILA stands for
A) Indian Library Association
B) International Library Association
C) Information Library Association
D) Institutional Library Association
Answer: A) Indian Library Association
95. IASLIC stands for
A) Indian Association of Scientific Libraries
B) Indian Association of Special Libraries and Information Centres
C) International Association of Special Libraries
D) Indian Academic Special Library Information Centre
Answer: B) Indian Association of Special Libraries and Information Centres
96. RRRLF stands for
A) Raja Ram Library Foundation
B) Raja Rammohun Roy Library Foundation
C) Regional Reading Room Library Foundation
D) Rural Resource Library Foundation
Answer: B) Raja Rammohun Roy Library Foundation
97. RRRLF was established in
A) 1968
B) 1970
C) 1972
D) 1975
Answer: C) 1972
98. INIS is operated by
A) UNESCO
B) IAEA
C) IFLA
D) INFLIBNET
Answer: B) IAEA
99. AGRIS is maintained by
A) UNESCO
B) FAO
C) IAEA
D) IFLA
Answer: B) FAO
100. UNISIST was jointly sponsored by
A) IFLA and ALA
B) UNESCO and ICSU
C) FAO and UNESCO
D) IAEA and UNESCO
Answer: B) UNESCO and ICSU
Most Repeated TNPSC One-Liners
1. Library is a growing organism – S.R. Ranganathan.
2. Father of Library Science in India – S.R. Ranganathan.
3. Five Laws of Library Science were proposed in 1931.
4. Colon Classification was developed by S.R. Ranganathan.
5. Classified Catalogue Code was published in 1934.
6. Chain Indexing was introduced by S.R. Ranganathan.
7. National Library of India is located in Kolkata.
8. Connemara Public Library is located in Chennai.
9. UNESCO was established in 1945.
10. IFLA stands for International Federation of Library Associations and Institutions.
11. ISBN stands for International Standard Book Number.
12. ISSN stands for International Standard Serial Number.
13. ISBN consists of 13 digits.
14. ISSN consists of 8 digits.
15. Dewey Decimal Classification was developed by Melvil Dewey.
16. First edition of DDC was published in 1876.
17. Universal Decimal Classification originated from DDC.
18. Library of Congress Classification was developed in the USA.
19. Cutter Expansive Classification was developed by Charles A. Cutter.
20. Anglo-American Cataloguing Rules is abbreviated as AACR.
21. AACR-2 was published in 1978.
22. RDA stands for Resource Description and Access.
23. OPAC stands for Online Public Access Catalogue.
24. MARC stands for Machine Readable Cataloguing.
25. CCF stands for Common Communication Format.
26. INFLIBNET headquarters is at Gandhinagar, Gujarat.
27. DELNET headquarters is at New Delhi.
28. NISCAIR is located in New Delhi.
29. UGC was established in 1956.
30. UGC-Infonet programme is managed by INFLIBNET.
31. Shodhganga is a repository of theses and dissertations.
32. Shodhganga is maintained by INFLIBNET.
33. E-ShodhSindhu provides e-resources to academic institutions.
34. N-LIST programme is operated by INFLIBNET.
35. Library catalogue is the index to library holdings.
36. Dictionary catalogue arranges entries in alphabetical order.
37. Classified catalogue arranges entries by class number.
38. Author catalogue is arranged by author name.
39. Accession Register is called the birth certificate of a book.
40. Accession number is a unique number assigned to a document.
41. Bibliography is a list of documents.
42. National Bibliography records publications of a country.
43. Indian National Bibliography started in 1958.
44. Abstract is a brief summary of a document.
45. Indexing is the process of subject access creation.
46. PRECIS was developed by Derek Austin.
47. KWIC stands for Key Word In Context.
48. KWOC stands for Key Word Out of Context.
49. SDI stands for Selective Dissemination of Information.
50. CAS stands for Current Awareness Service.
51. Reference service was defined by S.R. Ranganathan.
52. Ready reference service provides quick answers.
53. Long-range reference service requires detailed search.
54. Encyclopedia is a reference source.
55. Dictionary provides meaning of words.
56. Almanac contains current facts and statistics.
57. Yearbook records annual events and data.
58. Gazetteer provides geographical information.
59. Directory contains names and addresses.
60. Biographical source gives information about persons.
61. Primary sources present original information.
62. Secondary sources interpret primary sources.
63. Tertiary sources compile primary and secondary sources.
64. Journal is a primary source of information.
65. Review article is a secondary source.
66. Bibliography is a tertiary source.
67. Library automation means application of computers in library operations.
68. KOHA is an open-source Integrated Library System.
69. SOUL software was developed by INFLIBNET.
70. RFID stands for Radio Frequency Identification.
71. Barcode technology is used for circulation control.
72. Digital library stores information in digital format.
73. Institutional Repository preserves institutional output.
74. DSpace is a software for digital repositories.
75. Greenstone is a digital library software.
76. Metadata means data about data.
77. Dublin Core contains 15 metadata elements.
78. XML stands for Extensible Markup Language.
79. HTML stands for HyperText Markup Language.
80. Internet originated from ARPANET.
81. E-mail stands for Electronic Mail.
82. Search engine helps retrieve information from the web.
83. Google is a search engine.
84. Boolean operators are AND, OR, NOT.
85. Information literacy means ability to identify, evaluate and use information.
86. Knowledge is organized information.
87. Information is processed data.
88. Data are raw facts.
89. Copyright Act in India was enacted in 1957.
90. Delivery of Books Act was passed in 1954.
91. Raja Rammohun Roy Library Foundation was established in 1972.
92. RRRLF headquarters is in Kolkata.
93. Madras Library Association was founded by S.R. Ranganathan.
94. Indian Library Association was established in 1933.
95. Public Libraries Act was first enacted in Tamil Nadu (1948).
96. Tamil Nadu Public Libraries Act came into force in 1948.
97. Library legislation means laws relating to libraries.
98. Book selection is guided by book selection principles.
99. Weeding means removal of obsolete documents.
100. The ultimate aim of a library is to satisfy users' information needs.
Post a Comment
Post a Comment